lördag 4 september 2010

Objektivtankar - hur tänker ni?

Tidigt i våras bestämde jag mig för att köpa ett macroobjektiv. Efter mycket funderingar blev det ett Canon EF 100mm F2,8L Macro IS USM, ett s k L-objektiv så priset var ganska högt. Då visste jag inte att alla mina andra objektiv skulle hamna i skåpet för gott. Jag har bara använt det här superobjektivet sen inköpet. Ja, det finns inget negativt att säga förutom att det är ganska tungt att släpa på. Jag älskar det helt enkelt (om man nu kan älska ett kameraobjektiv hm). Jag störs inte av den fasta brännvidden utan jag har vant mig vid att jag får röra mig mer.


Idag fick jag dock ett ryck och slog till på ett Canon EF 50/1.8 II. Ytterligare ett ljusstarkt objektiv med fast brännvidd. Det väger bara 130 g och är det lättaste av alla EF objektiv. Det har Gauss-konstruktion och ger hög skärpa av motiv på alla avstånd. Jag har hört en hel del positivt om detta lilla objektiv så det ska bli kul att testa. Superbilligt också.


5 kommentarer:

Anna tassar in.. sa...

Himmel vad du kan mycket..jag tror det blir perfekt..

Shit jag smälter av din header..och svimmar..dunk................:) skojar lite men du den är verkligen underbar..kram på sig från Anna..hälsa Pia..min allra bästa vän som jag ju aldrig träffat...suck..men en gång ska vi bo i Tanthuset på klinten..kanske vill du flytta in med?

Eva-Lena sa...

Ler igen kännande när jag läser dina rader om objektiv.. Har i princip gjort som du, övergav mina tidigare objektiv efter det jag köpt mitt 90mm macro objektiv. I går plockade jag dock fram telet och blev kär på nytt :)Ska nu beställa ett 35 mm som fått toppbetyg, spännande. Ser fram emot att höra vad du tycker om det nya, har som sagt bara hört idel lovord om det.

Kram E-L

Karin A sa...

Kul att läsa om dina objektiv och funderingar kring detta. Jag gjorde tvärtom och skaffade 50 mm innan macro. Faktum är att jag inte riktigt kan bli kompis med det senare. Jag älskar möjligheterna med det lätta 50 mm-objektivet även om mitt 1.4 är lite tyngre. :)

Jag går i zoomobjektivfunderingar. Har du några tips. Funderar på ett bättre ljusstarkt normalzoom (typ 17-70 eller 17-50) men det är inte helt gratis...

Ha en skön söndag!
Kram Karin

Karin Wijk sa...

Tycker du har bra smak när det gäller objektiv ;-) Vi har ett likadant 100 mm, visst är det bra!! Man skulle kunna bosätta sig ute i naturen med det :-)
Bra kombination med 100 och 50 mm som fasta objektiv tycker jag.
Sedan är det ju bra med ett zoom objektiv av något slag också. Vi har ett 70-200 mm, och det duger ju riktigt bra om man vill nå fram. Men det jag saknar är väl ett mer vidvinkel, typ normalzoom. Blir något att skaffa i framtiden :-) / Ha en bra söndag! /Kram

Niklas exponeringstränar sa...

Grattis till nya gluggen. Precis en sådan hade vi när vi hade canon för ett antal år sedan. Minns då att det var en wow-upplevelse jämfört med den kit-zoom vi hade då.
Nu har vi motsv. nikon-glugg och kan väl bara instämma. Fasta och ljusstarka objektiv är trevliga.
Det objektiv som nog vi använder mest är 35 mm 1,8, som väl är att betrakta som en "normal", alltså så som 50 mm var på filmkameratiden. Idag blir ju 50 mm som ett litet tele pga beskärningsfaktorn...ja det där har du ju koll på.
Det där med vikt är ju också en viktig sak. Var på väg att köpa en bättre kompakt för att lätt kunna ha en kamera i jobbväskan och var på den tüska elektronikjätten som öppnat här i stan för att reka lite Döm om min förvåning när jag såg att de sålde ut Olympus minsta DSLR e-450 för 1990 inkl objektiv. Så jag slog till :-) Som sagt...450:in är den mista DSLR:er på marknaden och får tjänstgöra som "hänga-med-på-axeln-överallt-i-ur-och-skur-kamera".
Så nu har vi 3 DSLR, 5 analoga systemkameror + ett antal kompakter i varierande skick...snart dags att öppna ett kameramuséum :-))
Fortsatt trevlig söndag.
/Niklas