onsdag 19 maj 2010

Dokumentärfotografi

Igår kväll var jag på en föreläsning om dokumentärfotografi. Det var fotografen och författaren Göran Segerholm som pratade om "Att se nutiden med framtidens ögon, en kur mot hemmablindhet". Det var verkligen bra och jag fick många tankeställare. Det genuina dokumentära fotograferandet, av människor och miljöer, blir alltmer ovanligt. Bilder idag handlar mycket om form och konst. Snabba upplevelser som snabbt glöms bort.

Jag håller med för jag har en fotobok från 1945 med så fina bilder från olika delar av Sverige. Jag kan sitta och titta på vissa bilder hur länge som helst. De berättar verkligen en historia och många frågor dyker upp i huvudet. Jag önskar verkligen att jag hade en bra dokumentär bild att visa men det får bli en bild från jättemagnolian som växer inne i stan. Den kan ju bli dokumentär i framtiden, vem vet. Fler ville fota den idag.

7 kommentarer:

Lasseivåmma sa...

Göran Segeholm är verkligen bra som föreläsare. Din bild på den stora magnolian är heller inte fy skam, kanske kan den bli dokumentär någon gång när det inte finns sådana träd i Sverige.

Karin A sa...

Det låter som en spännande föreläsning! Det där med dokumentära bilder skulle jag vilja lära mig mer om. Finfin (och lite dokumentär känsla) bild på magnolian.

Ha det gott!
Kram Karin

mimmi sa...

Jag håller med dig .. att få sitta och titta på gamla bilder och även andra som man kan se från för är en stor glädje.. och man lär sig mycket av att titta på dom också :)

Artlover sa...

Bilder berättar verkligen om vår historia. Men de kan också vara tidlösa. En dokumentär bild kan både vara berättande historisk och tidlös. I det senare fallet kan berätta om en känsla. Annars kan ta fasta på detaljer som ifrån din bild här som avslöjar att den är ifrån vår tid. Byggnationen, klädseln på killen, cyklarna mm. i bakgrunden.

Torprosen sa...

Hmm..tänkvärt detta med bilder som berättar vår historia..får bli bättre på det! Härliga bilder du visar...körsbärsblom är sååå vackert..magnolian är magnifik så klart! kram Torprosen

Annelie sa...

Intressant det du skriver....
och en jätte till magnolia!

Mia sa...

Ja, visst är det spännande att titta på gamla bilder. Och inte behöver man gå så långt tillbaka i tiden för att hitta dokumentära bilder. Räcker nästan att titta i sitt eget album sen man var liten. Men som du säger så berättar de ofta något mer än bara färg och form.
Ha en skön helg!
// Kram Mia